آمار واحتمالات
روشهای آماری
یک نمونه از مطالعه تجربی، مطالعات Hawthorne مشهور است که تلاش کرد تا تغییرات در محیط کار را در کمپانی الکتریک غربی Howthorne بیازماید. محققان علاقه مند بودند که آیا افزایش نور میتواند کارایی را در کارگران خط تولید افزایش دهد. محققان ابتدا کارایی را در کارخانه اندازه گیری کردند و سپس میزان نور را در یک قسمت از کارخانه تغییر دادند تا مشاهده کنند که آیا تغییر در نور میتواند کارایی را تغییر دهد. به واسطه خطا در اقدامات تجربی، به ویژه فقدان یک گروه کنترل محققاتی در حالی که قادر نبودند آنچه را که طراحی کرده بودند، انجام دهند قادر شدند تا محیط را با شیوه Hawthorne آماده سازند. یک نمونه از مطالعه مشاهداتی، مطالعه ایست که رابطه بین سیگار کشیدن و سرطان ریه را بررسی میکند. این نوع از مطالعه به طور اختصاصی از شیوهای استفاده میکند تا مشاهدات مورد علاقه را جمع آوری کند و سپس تجزیه و تحلیل آماری انجام دهد. در این مورد، محققان مشاهدات افراد سیگاری و غیر سیگاری را جمع آوری میکنند و سپس به تعداد موارد سرطان ریه در هر دو گروه توجه میکنند.
نرمافزارها
آمار مدرن برای انجام بعضی از محاسبات خیلی پیچیده و بزرگ به وسیله رایانهها استفاده میشود. کل شاخههای آمار با استفاده از محاسبات کامپیوتری انجامپذیر شدهاند، برای مثال شبکههای عصبی. انقلاب کامپیوتری با یک توجه نو به آمار «آزمایشی» و «شناختیک» رویکردهایی برای آینده آمار داشتهاست.
یکی از مهمترین کاربردهای آمار و احتمال با استفاده از رایانه شبیه سازی است .
شبیه سازی نسخهای از بعضی وسایل حقیقی یا موقعیتهای کاری است. شبیه سازی تلاش دارد تا بعضی جنبههای رفتاری یک سیستم فیزیکی یا انتزاعی را به وسیله رفتار سیستم دیگری نمایش دهد. شبیه سازی در بسیاری از متون شامل مدل سازی سیستمهای طبیعی و سیتمهای انسانی استفاده میشود. برای به دست آوردن بینش نسبت به کارکرد این سیستمها در تکنولوژی و مهندسی ایمنی که هدف، آزمون بعضی سناریوهای عملی در دنیای واقعی است از شبیه سازی استفاده میشود. در شبیه سازی با استفاده از یک شبیه ساز یا وسیله دیگری در یک موقعیت ساختگی میتوان آثار واقعی بعضی شرایط احتمالی را بازسازی کرد.
1- شبیه سازی فیزیکی و متقابل (شبیه سازی فیزیکی، به شبیه سازی اطلاق میشود که در آن اشیای فیزیکی به جای شی واقعی جایگزین میشوند و این اجسام فیزیکی اغلب به این خاطر استفاده میشوند که کوچکتر و ارزان تر از شی یا سیستم حقیقی هستند. شبیه سازی متقابل (تعاملی) که شکل خاصی از شبیه سازی فیزیکی است و غالباً به انسان در شبیه سازیهای حلقهای اطلاق میشود یعنی شبیه سازیهای فیزیکی که شامل انسان میشوند مثل مدل استفاده شده در شبیه ساز پرواز.)
2- شبیه سازی در آموزش (شبیه سازی اغلب در آموزش پرسنل شهری و نظامی استفاده میشود. معمولاً هنگامی رخ میدهد که استفاده از تجهیزات در دنیای واقعی از لحاظ هزینه کمرشکن یا بسیار خطرناک است تا بتوان به کارآموزان اجازه استفاده از آنها را داده. در چنین موقعیتهایی کارآموزان وقت خود را با آموزش دروس ارزشمند در یک محیط واقعی «ایمن» میگذرانند. غالباً این اطمینان وجود دارد تا اجازه خطا را به کارآموزان در طی آموزش داد تا ارزیابی سیستم ایمنی– بحران صورت گیرد.)
شبیه سازیهای آموزشی به طور خاص در یکی از چهار گروه زیر قرار میگیرند :
الف - شبیه سازی زنده (جایی که افراد واقعی از تجهیزات شبیه سازی شده (یا آدمک) در دنیای واقعی استفاده میکنند.)
ب - شبیه سازی مجازی (جایی که افراد واقعی از تجهیزات شبیه سازی شده در دنیای شبیه سازی شده (یا محیط واقعی) استفاده میکنند.) یا
ج - شبیه سازی ساختاری (جایی که افراد شبیه سازی شده از تجهیزات شبیه سازی شده در یک محیط شبیه سازی شده استفاده میکنند. اغلب به عنوان بازی جنگی نامیده میشود زیرا که شباهتهایی با بازیهای جنگی رومیزی دارد که در آنها بازیکنان، سربازان و تجهیزات را اطراف یک میز هدایت میکنند .)
د - شبیه سازی ایفای نقش (جایی که افراد واقعی نقش یک کار واقعی را بازی میکنند.)
3 - شبیه سازیهای پزشکی (
4 - شبیه سازهای پرواز (یک شبیه ساز پرواز برای آموزش خلبانان روی زمین مورد استفاده قرار میگیرد. به خلبان اجازه داده میشود تا به هواپیمای شبیه سازی شده اش آسیب برساند بدون آن که خود دچار آسیب شود. شبیه سازهای پرواز اغلب برای آموزش خلبانان استفاه میشوند تا هواپیما را در موقعیتهای بسیار خطرناک مثل زمین نشستن بدون داشتن موتور یا نقص کامل الکتریکی یا هیدرولیکی هدایت کنند. پیشرفتهترین شبیه سازها دارای سیستم بصری با کیفیت بالا و سیستم حرکت هیدرولیک هستند. کار با شبیه ساز به طور معمول نسبت به هواپیمای واقعی ارزان تر است.)
5 - شبیه سازی و بازیها(هم چنین بسیاری از بازیهای ویدئویی شبیه ساز هستند که به طور ارزان تر آماده سازی شدهاند. بعضی اوقات از اینها به عنوان بازیهای شبیه سازی (sim) نامبرده میشود. چنین بازیهایی جنبههای گوناگون واقعی را شبیه سازی میکنند از اقتصاد گرفته تا وسایل هوانوردی مثل شبیه سازهای پرواز.)
6 - شبیه سازی مهندسی (شبیه سازی یک مشخصه مهم در سیستمهای مهندسی است. برای مثال در مهندسی برق، از خطوط تأخیری استفاده میشود تا تأخیر تشدید شده و شیفت فاز ناشی از خط انتقال واقعی را شبیه سازی کنند. مشابهاً، از بارهای ظاهری میتوان برای شبیه سازی مقاومت بدون شبیه سازی تشدید استفاده کرد و از این حالت در مواقعی استفاده میشود که تشدید ناخواسته باشد. یک شبیه ساز ممکن است تنها چند تا از کارکردهای واحد را شبیه سازی کند که در مقابل با عملی است که تقلید نامیده میشود. 7 - اغلب شبیه سازیهای مهندسی مستلزم مدل سازی ریاضی و بررسیهای کامپیوتری هستند. به هر حال موارد زیادی وجود دارد که مدل سازی ریاضی قابل اعتماد نیست. شبیه سازی مشکلات مکانیک سیالات اغلب مستلزم شبیه سازیهای ریاضی و فیزیکی است. در این موارد، مدلهای فیزیکی نیاز به شبیه سازی دینامیک دارند.)
8 - شبیه سازی کامپیوتری (
9 - شبیه سازی در علم رایانه (
10 - شبیه سازی در تعلیم و تربیت (
شکل دیگری از شبیه سازی در سالهای اخیر با اقبال در آموزش بازرگانی مواجه شدهاست. شبیه سازی بازرگانی که دارای یک مدل پویا است که آزمون استراتژیهای بازرگانی را در محیط فاقد خطر مهیا میسازد و محیط مساعدی برای مباحث مطالعه موارد ارائه میدهد.
واژگانی که درک مفهوم آنها در علم آمار مهم است عبارتاند از∗ :
سطوح اندازه گیری
چهار نوع اندازه گیری یا مقیاس اندازه گیری در آمار استفاده میشود. چهار نوع یا سطح اندازه گیری (ترتیبی، اسمی، بازهای و نسبی) دارای درجات متفاوتی از سودمندی در بررسیهای آماری دارند. اندازه گیری نسبی در حالی که هم یک مقدار صفر و فاصله بین اندازههای متفاوت تعریف میشود بیشترین انعطاف پذیری را در بین روشهای آماری دارد که میتواند برای تحلیل دادهها استفاده شود. مقیاس تناوبی با داشتن فواصل معنی دار بین اندازهها اما بدون داشتن میزان صفر معنی دار (مثل اندازهگیری بهره هوشی یا اندازهگیری دما در مقیاس سلسیوس) در تحقیقات آماری استفاده میشود. صفت آماری - هر ویژگی مربوط به هر واحد جامعه را یک صفت آماری یا به اختصار یک صفت برای آن واحد آماری است. اگر یک واحد آماری یک انسان باشد، گروه خون، وزن، میزان سواد، میزان درآمد، درجه حرارت بدن و تعدادخانوار هر کدام یک صفت آماری برای آن واحد است. صفتهای آماری دو دسته کلی هستند. 1- صفت مشخصه 2 صفت متغیر
منابع
- گیتاشناسی نوین کشورها ص 547
- پارسیان، احمد. مبانی احتمال و آمار برای دانشجویان علوم و مهندسی. اصفهان: مرکز نشر دانشگاه صنعتی اصفهان، چاپ اوّل، پاییز 1384. ISBN 964-8476-15-2.
Re: حجم - مساحت و محیط اشکال هندسی
توسط katy » چهارشنبه آبان 1, 87 10:07 pm
در ادامه مطلب فبلی و برای تکمیل آن :
مساحت و محیط اشکال هندسی
1) مساحت مـــربع = یـــک ضلع × خـــودش
محیــط مـــربــــع = یک ضلع × 4
2) مساحت مسـتطیـــــــل = طـول × عـرض
محیط مستطیل = ( طول + عرض) × 2
3) مساحت مثلث = ( قاعده × ارتــــــفاع ) ÷ 2
محیط مثلث = مجموع سه ضلع
4) مساحت مثلث متساوی الاضلاع = ( قاعده × ارتفاع ) ÷ 2
محیط مثلث متساوی الاضلاع = یک ضلع × 3
5) مساحت مثلث متساوی الساقین = ( قاعده × ارتفاع ) ÷ 2
محیط مثلث متساوی الساقین= مجموع سه ضلع
6) مساحت مثلث قائم الزاویه = ( قاعده × ارتفاع ) ÷ 2
محیط مثلث قائم الزاویه = مجموع سه ضلع
7) مساحت ذوزنقه = ( قاعده بزرگ + قاعده کوچک ) × نصف ارتفاع
محیط ذوزنقه = مجموع چهار ضلع
8) مساحت لوزی = ( قطر بزرگ × قطر کوچک ) ÷ 2
محیط لوزی = یک ضلع × 4
9) مساحت متوازی الاضلاع = قاعده × ارتفاع
محیط متوازی الاضلاع = مجموع دو ضلع متوالی × 2
10) مساحت دایره = عدد پی ( 14/3 ) × شعاع × شعاع
محیط دایره = عدد پی ( 14/3 ) × قطر
11) مساحت کره = 4 × 14/3 × شعاع به توان دو
حجم کره = چهار سوم × 14/3 × شعاع به توان سه
12) مساحت بیضی = (نصف قطر بزرگ × نصف قطر کوچک ) × 14/3
13 ) محیط چند ضلعی منتظم = یک ضلع × تعداد اضلاعش
14 ) حجم مکعب مستطیل = طـول × عـرض × ارتفاع
حجم مکعب مربع = قاعده × ارتفاع ( طول یال×مساحت یک وجه)
15 ) حجم هرم = مساحت قاعده ی هرم × ارتفاع هرم× یک سوم
16) مساحت جانبی استوانه = محیط قاعده × ارتفاع حجم استوانه = مساحت قاعده × ارتفاع
سطح کل استوانه = سطح دو قاعده + مساحت جانبی ( مساحت مجموع دو قاعده + ارتفاع × پیرامون قاعده )
17) مساحت جانبی منشور = مجموع مساحت سطوح جانبی
مساحت کلی منشور = مجموع مساحت دو قاعده + مجموع مساحت سطوح جانبی
18) حجم مخروط = مساحت قاعده × یک سوم × ارتفاع
بدلیل اینکه شکلهای مختلفی از منشور هست نمیتوان فرمول خاصی تعیین کرد.
مساحت کل منشور : مساحت وجه های جنبی +مساحت دو قاعده منشور
حجم منشور : مساحت قاعده * ارتفاع
حجم کره = 3/4 * عدد پی * شعاع به توان 3
مساحت کره = (مشتق حجم) = 4 * عدد پی * شعاع به توان 2
مساحت دایره = پی * شعاع به توان 2 (همان پی آر خودمون)
محید دایره = (مشتق مساحت ) = 2 * پی * شعاع
مساحت استوانه = مساحت جانبی + مساحت دو قاعده
مساحت جانبی = محیط دایره * ارتفاع
مساحت دو قاعده = مساحت یک دایره * 2
آیا انیشتین تنبل بود؟
انیشتینتا چهار سالگی صحبت نمیکرد. پزشک متخصصبه پدر و مادرش گفته بود کهفرزند آنها زبان باز خواهد کرد ولیعقب ماندهخواهد بود. انشتین در طولزندگیاش قوه بیان ضعیفی داشت، احتمالا افسانه تنبل بودن او هم از همین امر ناشیشده است. ولی او اصلا شاگرد تنبلی نبود. مادش در یادداشتی نوشته است: "آلبرت دیروزکارنامهاش را گرفت، نمراتش خیلی درخشان بود." از دروس حفظ کردنی متنفر بود و طرزآموزش در مدارس را خشک و تحمل ناپذیر می دانست.
چقدر کنجکاو بود؟
دبیر زبان یونانی انیشتین در مورد او گفته بود: "آلبرتهیچ وقت به جایی نخواهد رسید". ولی آلبرت درریاضیاتوفیزیکبسیارباهوش و نمونه بود و استعداد موسیقی خوبی هم داشت. کلید اساسی شخصیت او کنجکاوی ومطالعه غیر درسی بود. انیشتین در واقع بدون کمک از معلم علم میآموخت، از معلمها وروش تدریسشان بیزار بود. تا 16 سالگی درآلماندرس میخواند. سپس بهایتالیاوسوئیسرفت. او برای ثبت نام در مدرسهپلی تکنیکزوریخ، شرط 18 سال را نداشت و تحصیلات متوسطه را نیز تمام نکرده بود.
استعداد ریاضی فیزیکی انیشتین
«وبر» متخصصالکترومغناطیسکه ورقههای فیزیک و ریاضی انیشتین را تصحیح کرده بود، اجازه شرکت در کلاسها را بهاو داد. مدیر این مدرسه به آلبرت پیشنهاد تحصیل در دبیرستانی را کرد که پس از اتمامدرس میتوانست وارد مدرسه پلی تکنیک شود. انیشتین درس خواندن در این مدرسه را بسیارلذت بخش میدانست. در سوئیس سیستم نمره دهی از 1 تا 6 بود. طوری که نمره 1 بیشترینارزش را داشت. نمرات انیشتین هم در آنجا بیشتر از 1 و 2 بود. و این نمرات باعث سوءتفاهم شده و انیشتین را بچه تنبل شناسانده است.
در سال 1896 در مدرسه پلیتکنیک ثبت نام کرد و چون همیشه از یادگیری آنچه که مورد علاقهاش نبود سر بازمیزد. در بیشتر کلاسها حتی کلاسهای ریاضیات وفیزیکشرکتنمیکرد و دوستش «مارسل گروسمن» برایش یادداشت برمیداشت. ولی آلبرت هم وقتخود را بیهوده تلف نمیکرد. بلکه خود به تنهایی مطالعه میکرد. این مطالعات بیشتردر زمینهتئوریالکترومغناطیس ماکسولبود. پس از چهار سال از این مدرسه فارغ التحصیل شد. انیشتین درباره این دوران میگوید:"بالاخره باید مغزمان را از آنچه از مامیخواستند، پر میکردیم و این اجبار باعث شد تا من یک سال تمام از مطالعات علمیباز بمانم."
دوران کار آموزی انیشتین
برای کار آموزی هیچ یک از استادان حتیوبراو را نپذیرفتند. وبر به او گفت: "شمادانشجوی فوقالعاده خوبی هستید ولی نظر هیچ کس را قبول ندارید." انیشتین هم از رویناچاری به تدریس خصوصی پرداخت. در سال 1901 مقالهای دربارهخاصیت موئینگینوشت. مارسل گروسمن برایش دربرنمحلی برای کار آموزی یافت. در همین محل و در سال 1905 بود که نبوغانیشتین شکوفا شد. در این سال انشتین سه نظریه خود را ارائه داد که معروفترین آنهانظریه نسبیتبود.
فرآیند بازیافت کاغذ
فرآیند بازیافت کاغذبازیافت کاغذ از طریق فرآیندی صورت می گیرد که کاغذهای دور ریختنی جمع آوری شده را برای تولید ورقه های کاغذی با ضخامت متفاوت به خمیر تبدیل می کنند.
به طور کلی در کارخانه های بازیافت کاغذ ابتدا کاغذهای باطله در انبار به سمت خردکن وارد می شود و پس از آن وارد دستگاه خمیرسازی می گردد. خمیر حاصل از این دستگاه توسط پمپ روی دستگاه تولید مقوا ریخته می شود. در این قسمت به کمک سیستم مکش، خمیر و آب از هم جدا می شوند ورقه های کاغذ را خشک می کند و در مرحله بعد این ورقه ها اطو شده و این چنین مقوا تولید می شود. مقواهای تولیدی بعد از برش به بازار عرضه می گردند. مراحل خردکردن، خمیر کردن، قالب ریزی، خشک کردن، اتو کنی و برش مهمترین مراحل فرآیند بازیافت کاغذ در کارخانه ها است. گزارش تصویری از مراحل بازیافت کاغذکاغذ پس از ورود به کارخانه باید بلافاصله وارد چرخه تولید می شود(چون مدت زمان زیادی را نمی توان برای نگهداری آن صرف کرد،زیرا در مجاورت هوا وآب به سرعت پوسیده شده وازبین می رود.) ابتدا کاغذ وارد "پالپر" شده و در آن با آب مخلوط و به خمیر تبدیل می شود. همچنین دراین مرحله ضایعات درشت به وسیله ی یک چنگک از آن جدا می شود.سپس در مرحله بعد پاکسازی روی خمیر انجام می شود تا ناخالصی های آن گرفته شود.در پایان این مرحله خمیر موجود شامل 99% آب و 1 درصد خمیر سلولز است!
در مرحله سوم خمیر به وسیله ی نازل روی توری ریخته میشود،این توری حرکت کرده و وارد مرحله چهارم می شود. که در آن، طی سه مرحله عملیات آب خمیر گرفته می شود، ابتدا توسط تیغه هایی که حرکت می کنند آب جمع آوری می شود(حدود 10% آب گرفته می شود) سپس این تیغه ها شکل مکنده پیدا می کنند و به صورت "وکیوم" آب خمیر گرفته می شود، در پایان مرحله آبگیری،به وسیله ی پرسهایی که دارای سوراخ هستند، هم به کمک فشار و هم مکش آب را خارج می کنند. طی مراحل انجام شده 35% آب خمیر گرفته می شود.
پس از پایان مراحل آبگیری خمیر وارد مرحله ی حرارت می شود که طی آن رطوبت موجود درخمیر تا 50% گرفته می شود. در مرحله بعد که به آرایشگاه کاغذ معروف است از یک طرف به کاغذ نشاسته (به عنوان نگهدارنده) و از طرف دیگر به آن رنگ اضافه می شود(برای زیبایی)، سپس کاغذ دوباره وارد خشک کن می شود. (کاغذ نهایی باید حدود 8 تا 10 % رطوبت داشته باشد) و در پایان به صورت رول های بزرگ پیچیده می شود.
بازیافت کاغذ در ایرانبازیافت کاغذ بر خلاف مفهوم کنونی که با فرآیندهای شیمیایی و پردازش کارخانه ای تعریف می شود، از دیر باز به صورت سنتی و استفاده محدود وجود داشته است. سهولت خمیر کردن کاغذهای باطله و شکل دهی مجدد به آنها همواره سبب می شده که مردم برای مصارف خود به این کار روی آورند. جلدهای زرکوب رایج در دوره های پیش و پس از اسلام از مقواهایی ساخته می شد که از خمیر کردن دوباره کاغذ باطله یا بکر به دست می آمد.
فعالیت های سنتی بازیافت کاغذ در سطح محدودی صورت می گرفت. با گذشت زمان و همراه بالارفتن مصرف کاغذهای بکر که عمدتاً وارداتی بودند، میزان زائدات کاغذ نیز افزایش یافت. وجود تقاضا در بخش هایی از صنایع کشور که به کاغذهای خیلی مرغوب نیاز نداشت سبب شکل گرفتن فعالیت هایی در زمینه تولید، کاغذهای صنعتی مانند مقوا شد. آغاز فعالیت صنعتی بازیافت کاغذ در کشور به سال تاسیس نخستین کارخانه مقواسازی در سال 1333 باز می گردد و پس از آن نیز تا سال 1336 دو کارخانه مقواسازی دیگر در تهران راه اندازی شدند.پس از آن در کنار کارخانه ها، کارگاههای کوچک و بزرگ بازیافت کاغذ نیز دایر شدند که عمدتاً در زمینه تولید محصولات کاغذی با کیفیت پایین، مانند مقوا و شانه تخم مرغ فعالیت دارند. مهمترین ویژگی صنعت بازیافت کاغذ ایران را می توان پایین بودن کیفیت و سطح فناوری تجهیزات کارخانه ای آن دانست.
انتقاد هایی بر تغییر بنیادین در آموزش وپرورش
یکی از انتقادات اساسی که به تغییر بنیادین در آموزش و پرورش گرفته می شود ، موضوع تعجیل در تغییر ساختار آموزشی از 4+3+5 به 3+3+6 می باشد و همچنین عدم اولویت به تغییر محتوا ، آموزش معلمان با کیفیت پایین ، عدم اجرای آزمایشی کتاب های درسی جدید التألیف و بطور کلی عجله آموزش و پرورش برای اصلاح و تغییرات آموزشی است.
وقتی به ظاهر موضوع نگاه می کنیم انتقاد درست و صحیح است ، نه تنها در این کار نباید تعجیل کرد بلکه در کارهای بزرگ اقتصادی ، فعالیت ها و تصمیم گیری های سیاسی و ... نباید با عجله و سرسری کارها را انجام داد چرا که علاوه بر دستورات دینی و مثل ها و حکایت های فرهنگی ، عقل نیز حکم می کند با طمأمینه و با پرهیز از هرگونه شتاب بی جا و عجله بی مورد اقدام کرد تا خیر و صلاح آن کار رویت شود.
اما وقتی به آموزش و پرورش نگاه می کنیم یک آدم چاق و سنگین وزنی را می بینیم که از او می خواهیم در مسابقه دو شرکت کند و اول هم بشود . حال این آدم چاق می تواند خودش حرکت کند و یا عکس العمل های سریع داشته باشد دیگر مورد نظر ما نیست. (این فقط یک مثال بود)
ما می خواهیم نسلی پرورش کنیم که بر قله های علمی جهان بایستد ما می خواهیم زندگی برای مردم فراهم کنیم که نمونه ای برای جهان و نشان دهنده الگویی اسلامی و ایرانی باشد ، آدمی که بر اساس فطرت انسانیتش میل به زندگی پاک دارد ، آدمی که این جهان را کشف می کند تا در خودشکوفایی در خدمت خلق باشد و در همه حال میل به خدا دارد و ... ؛ حال برای پرورش این آدم چگونه ، با چه امکاناتی ، با کدامین فرصت و با چه ابزاری می خواهیم اقدام کنیم؟ یک سئوال واقعی تر : شما می خواهید فرزندتان چگونه انسانی باشد؟ چه ویژگی هایی داشته باشد ؟آیا به نظر شما با توجه به شرایط موجود این آدم تربیت می شود؟ قطعاً مسئول مستقیم و اولین گام موثر و اصلی آموزش و پرورش است ، بیان اهمیت ، ضرورت و نقش آموزش و پرورش تکرار مکررات است و کافی است سرمان را بالا بگیریم به اطراف خودمان بنگریم که دیگران از کجا شروع کردند . در اینجا نگاه ما به دیگران بر اهیمت آموزش و پرورش ما نمی خواهیم راه رفتن آنها یادبگیریم بلکه می خواهیم مقصد را خودمان انتخاب و چگونگی رفتن را هم خودمان طراحی کنیم ...
حال آموزش و پرورش رسمی و سازمانی ایران که تقریباً 100 سال قدمت دارد ، چگونه عمل کرده است ؟ آیا با وجود انقلاب شکوهمند مردم در بهمن 57 و گذشت 30 سال به لحاظ کیفی و پیامدهای حاصله از خروجی آن مطابق با آنچه که در تعالیم دینی و ملی مدنظر است موفق بوده ایم ؟ قطعاً نمره آموزش و پرورش تجدیدی نیست اما نمره خوبی هم نخواهد بود چرا که بارها و بارها لزوم تغییر محتوایی و عملکردی از لسان مقام معظم رهبری و مسئولین نظام و مردم عادی تأکید شده است ، و در این راه سازمان پژوهش بعنوان مغز متفکر آموزش و پرورش همیشه پیشگام بوده و اثربخشی آن بیش از بخش ها و واحدهای دیگر در آموزش و پرورش است .
سازمان پژوهش همواره خود را بر اساس تغییرات روز و یافته های جدید روانشناسی یادگیری و صدالبته آموزه های دینی و انتظارات مقام معظم رهبری گام برداشته است . و این موضوع از سال ها پیش در سازمان پژوهش مطرح بود که باید در دوره ابتدایی تغییرات اساسی صورت گیرد موضوعی که در سالهای 84 و 85 با اجرای طرح غنی سازی مدارس ابتدایی در ده استان کشور بصورت رسمی آغاز شده بود و همان موقع بود که با مصوبه شورای عالی آموزش و پرورش موضوع تدوین برنامه درسی ملی در دستور کار قرار گرفت بنابراین به لحاظ اولویت دادن به تغییرات محتوایی مد نظر در سند تحول بنیادین این موضوع بر اجرای تغییرات ساختاری تقدم داشته است . در واقع آن چیزی که در دوره ابتدایی طراحی و تدوین شده بود در ظرف پنج ساله آن گنجایش نداشت بنابراین با توجه به مستنداتی که در مبانی تحول بنیادین به آن اشاره شده است دوره ابتدایی باید به یک دوره شش ساله تبدیل می شد تا اهداف کیفی و مد نظر در دوره ابتدایی تحقق یابد. این تغییر ساختار هرزمانی دیگری رخ می داد آموزش و پرورش متهم به عجله در کار می شد حتی اگر 5 سال دیگر اجرا می شد . نکته ایی که نباید فراموش کرد این است که جنس کار آموزش و پرورش به گونه ایی است که نمی توان با دیدگاه صنعتی و مهندسی طبق نقشه مثلاً اول دیوار ها ساخته شود و بعد سقف روی آن سوار شود این مقایسه کاملاً غلط است ، در آموزش پرورش شما نمی توانید اول منتظر آموزش معلمان بمانید ، بعد کتاب تدوین کنید بعد اولیا را آگاهی بخشی کنید و بعد ساختار را اجرا کنید ، بلکه باید بطور همزمان تغییرات را مدیریت کنید و با نگرش سیستمی اقدام نمایید هرچند در این موضوع تغییر ساختار بهترین امکان و اساسی ترین تغییر محسوب می شود. در مورد آموزش معلمان بااصرار و پیگیری سازمان پژوهش و مرکز آموزش نیروی انسانی آموزش ها بصورت صددرصدحضوری ، 60 درصد در تابستان و 40 درصد آموزش ها هم بصورت تؤام با تدریس از مهر تا آذر ماه روز های پنج شنبه در طول سال تحصیلی انجام می شود و مدرسان استانی نیز در طول هفته با بازدید از مدارس و حضور در جلسات شورای معلمان مشاور آموزشی و پرورشی معلمان خواهند بود ، بله مسئله ساده ای نیست اما جرأت و جسارت وزیر برای گرفتن تصمیم با رهنمون از فرمایشات مقام معظم رهبری قطعاً باید مایه فخر همکاران فرهنگی باشد . سال ها در گروههای آموزشی ، جلسات شورای معلمان ، انجمن اولیا و مربیان مدارس و هزاران جلسه و نشست و همایش ، نمره محوری ، حافظه مداری ، کوتاه بودن دوره ابتدایی ، نبود ارتباط منطقی بین دوره های تحصیلی و صدها موضوع و معضل آموزشی و پرورشی بررسی و راههایی ارائه می شد هزاران تحقیق و پژوهش و پایان نامه در موضوعات مبتلابه آموزش و پرورش انجام شد ، به راستی برای شروع و انجام تغییرات آیا زمان را از دست نداده ایم ، چگونه می توانیم گذشت زمان را جبران کنیم؟ هیچ کس بر ضرورت تغییر و تحول بنیادین شک و تردیدی ندارد مسئله زمان شروع و انجام تغییر ساختاری است که قطعاً با توجه به شتاب روز افزون علم و تکنولوژی و ضرورت تغییر در محتوا و ارتقاء کیفیت محتوا و آموزش ها دیر هنگام بوده است .
روح اله رضاعلی
.: Weblog Themes By Pichak :.